twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Serie-gründer i mat og drikke

Serie-gründer i mat og drikke

I en by med optimisme og vekst er gründer Håkon Vahl i ferd med å skape sin tredje gourmet- og serveringsbedrift. Vi er mange som ønsker en vinbar i Harstad velkommen.

– Harstad er en by med mange nysgjerrige folk som gjerne tester nye opplevelser og smaker. De er sultne på det ukjente og lar seg både overraske og begeistre, smiler en opplagt Håkon Vahl, når jeg møter han en tidlig morgen, bare dager før åpningen.

Hva er det som gjør at noen tør å ta steget ut av det trygge, og satse som gründer i egen bedrift? Håkon Vahl var i midten av 30-årene da han bestemte seg for å følge sin drøm, og startet opp delikatesseforretningen og cafeen «Mat av Vahl». Siden kom «Sjømat av Vahl», og til helgen åpner vinbaren «Vin av Vahl». Håkon er en typisk gründer, han liker å jobbe. Vi møttes første gang da han fikk fagbrevet som kokk og servitør i 1995. Jeg satt i møte med restaurant-sjefen på Grand som var veldig begeistret over denne lærlingen. Håkon var nemlig den beste de noen gang hadde uteksaminert.

Går først

– Jeg har hele livet drømt om å etablere en bedrift og skape noe særegent. Etter mange år i hotell- og restaurantbransjen, så jeg et udekket behov i byen. Jeg tenkte at her måtte det være rom for en gourmetbutikk med cafe. Da jeg fikk ideen gikk jeg i dialog med Nordic. De gikk inn med deler av startkapitalen og fikk en representant i styret. Slik fikk jeg også inn viktig kompetanse på økonomisiden. Jeg tenker på bedriftene som prosjekter, mens motvekten i styret ser det som bedrifter med fokus på økonomi, smiler Håkon.

gründer2Kanadisk hummer. Kløyves i to. Inn i ovnen med kryddersmør og ost. Gratineres og serveres med en god salat. Smaker himmelsk!

– Etter to år gikk Mat av Vahl med overskudd, og cateringdelen var blitt så stor at vi var i ferd med å vokse ut av våre lokaler. Da fiskebutikken på kaia skulle selges, ble dette et rett steg videre med «Sjømat av Vahl». Nå har vi større plass til å drive cateringdelen, samt et betraktelig utvidet sortimentet.

Overordnet posisjon

– Jeg er en egenrådig prosjektleder. Egentlig ønsker jeg ikke at noen skal blande seg, men jeg lytter til mine ansatte og kundene. Med nyetableringen har vi 18 ansatte knyttet til de tre bedriftene. Det er utfordrende å få tak i gode folk, men jeg håper og tror at vi har vært heldige med de som nå skal jobbe på vinbaren. Selv går jeg ut av vaktlisten og vil ta en mer overordnet posisjon. Jeg vil fremdeles være i front og du vil kunne se meg jobbe på alle stedene, samt kjøre catering i helgene. Det blir spennende å gå inn i en ny rolle i sin egen bedrift.

gründer1Desserten må også smake, her søte fløteboller på rekke og rad.

Kreativ i hverdagen

-Jeg er mest kreativ sammen med kundene. Mange av varene har vi tatt inn etter dialog med dem. De er flinke til å komme med ønsker og forslag, og det var jo litt artig å oppdage at det ikke nødvendigvis var mine egne ideer eller forventninger som slo til når det kom til hva som solgte. Flere varer ville jeg aldri ha turt å ta inn hadde det ikke vært for kundene. Vi lever i en tid hvor folk prioriterer å unne seg god mat og drikke. Det gjør at vi kan levere den kvaliteten som forventes.

Gründer også i fremtiden

-Drømmen videre er å lage en mat-hall med servering hvor alle de tre bedriftene kan være samlet. Vi får se om det lar seg gjøre en gang i fremtiden, kanskje når det kommer et nytt kjøpesenter, avslutter en engasjert Håkon Vahl.

Torsdag holder Håkon Vahl-safari for inviterte gjester, og til helgen vil nok mange «vahlfarte» til byen for å oppleve den nye vinbaren. Gratulerer, vi gleder oss til mange gode smaksopplevelser framover.

 Har du en drøm om å etablerer din egen bedrift?

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger