twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Lys på TV tårnet, en unik attraksjon for Harstad

Lys på TV tårnet, en unik attraksjon for Harstad

For å lyse opp mørketiden er det tradisjon å tenne lys i alle varianter. Jan Santocono tenner også lys i desember, bare i litt større dimensjoner. Sammen med sitt team lyssetter han det 40 meter høye TV tårnet i Harstad.

Jeg møter Jan på toppen av Samaåsen en vindfull desemberkveld, og spør han hvordan ideen oppsto.

I 2005 ble Marios Musikk importør av utebelysning. For å få vist frem lysene, gikk jeg rundt i byen og lette etter objekter som kunne lyssettes. Det var da ideen om å lyssette TV tårnet kom opp. Ved etableringen av Arctic Creative Cluster ble tårnet for første gang tent, og siden den gang har prosjektet utviklet seg og vokst år for år.

lys 2

Hvem bidrar for å realisere dette prosjektet?

Det er ganske mange. Marios Musikk stiller med utstyr og mannskap som klatrer og monterer, og står også for programmeringen av lysene. Telenor eier tårnet og gir tillatelse, mens det er Relacom som har ansvaret når vi klatrer. Byggesystemer leverer strømskapene, og Hålogaland IKT leverer fiberlinjer slik at vi kan fjernstyre lysene. Hålogaland Kraft leverer strøm, og Geir Magne Jenssen brøyter veien slik at vi har mulighet til å komme opp til tårnet under de mest ufyselige værforhold.

Harstad Profileringspool har overtatt prosjektet fra og med i år. Tilbakemeldingene fra folket har vært unisont positive, og for å sikre at dette blir et årlig landemerke og en turistattraksjon, har Harstad Profileringspool tilbydd seg å sikre at vi får dette til, også i årene som kommer. Leverandørene vil fortsatt være de samme, og det hele er et stort spleiselag. 

De største heltene vil jeg nok si er Tommy-André Johansen og Rudi Andre Brevik på Marios Musikk. De springer som apekatter opp og ned tårnet og kobler lysene, mens undertegnede står for programmeringen, sier en engasjert Jan Santocono. Jan Santocono styrer programmeringen av lysene på TV tårnet fra mobiltelefonen sin.

Kan du gi meg noen tall for å vise omfanget av prosjektet?

– I år setter vi opp 28 enheter med lys, som har totalt 2176 lamper. Ut fra disse har vi mulighet til å sette 255 000 forskjellige fargekombinasjoner. 24 av lysene er LED, mens fire er konvensjonelle lys med gasspærer. Alle lysene linkes sammen med DMX styringskabler, og det hele styres gjennom et dataprogram med 97 separate DMX kanaler for å sette de forskjellige fargene og mønstrene. Dette gjør at vi kan styre lysene både i fra datamaskin og fra telefon. I år beregner vi å bruke 670 meter med kabler. Vi har 112 forskjellige koblingspunkter, og dermed også 112 mulige feilkilder som vi må ut, og opp i tårnet, for å sjekke i alt slags vær.

Hva tenker dere om finansieringen av prosjektet fremover?

I den forbindelse har vi gjennomført en interessentanalyse. Der kom det blant annet frem at folk i Harstad har trykket lysprosjektet til sitt bryst, og er veldig stolte av det. Harstad er faktiske den eneste byen i Norge med en slik lysinstallasjon. Basert på dette har vi besluttet å åpne for at alle kan få være med å gi en liten donasjon for å lyse opp TV tårnet i desember. Vi er veldig spente på mottagelsen, og på om givergleden blant Harstads befolkning er like stor som engasjementet til nå har vært rundt dette prosjektet, sier Jan Santocono ivrig. Han måtte forøvrig hentes opp fra grøfta tidligere i dag, etter å ha forsøkt å kjøre opp til TV tårnet på et litt for glatt føre.

Nå kan du og jeg gi lys!

Så nå har både du, jeg og bedriftene våre mulighet til å være med å bidra. De siste sju årene har jeg gledet meg over lysene fra TV-tårnet gjennom adventstiden. Nå er det min tur å gi noe tilbake. For jeg skjønner at det koster å sette opp å ta ned lys. Det koster å la lysene skinne, og det koster å drive vedlikehold og drifte prosjektet. Vi kan bidra på to måter: enten ved å sende LYS til 2377, da gir vi 100 kroner. Eller gå vi kan gå følge denne linken for å gi en donasjon. 

Det gjør meg stolt at Harstad har en slikt lysinstallasjon, og de spektakulære bildene fra det fargerike tårnet går nå over hele verden. La oss sette av litt tid, gjerne sammen med ungene og vår kjære, til å nyte lyset fra TV tårnet. Dette har etterhvert blitt en severdighet som er med på å gjøre byen vår enda mer attraktiv. Vi er i en positiv strøm nå, dere. Heia Harstad!

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger