twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Møt min gode venn, Santocono

Møt min gode venn, Santocono

Jan Pippo Santocono er en av mine beste venner. Det har han vært gjennom de ti siste årene. Nå kan også du bli kjent med festivalsjefen for BAKgården.

Gudfaren

Han er den beste vennen du kan ønske deg, og går gjennom ild og vann for deg om det måtte kreves. Jan er rolig, men bestemt. Om du prøver å lure han, ser du at italieneren i han våkner. Og da kan det smelle. Ikke høyt, men såpass hardt at du vil tenke deg om neste gang.  Vi er gudforeldre på hverandres barn. Familiene våre liker å være sammen, og møtes ofte til både fest og hverdag. Latteren sitter løst, og saftige kommentarer slenges til tider veggimellom.

Italiener med sans for musikk

Min gode venn Santocono er, som navnet hans tilsier, halvt italiener. Faren hans, Mario, kom til Harstad i forbindelse med en spillejobb med bandet Goldfingers. The Goldfingers startet sin karriere hjemme i Ragusa på Sicilia i 1962, og spilte i Italia og Tyskland før de dro til Norge som restaurantmusikere. Da turen kom til Grand i Harstad, traff Mario sin Elsa, og etterhvert slo de seg ned her i byen. Mario spilte piano, og jobbet som pianostemmer. Dette ble forløperen til Marios Musikk og Sound1. Jan er daglig leder for Sound 1, som i dag er en av Nordens største nettbutikker innen instrumenter og musikkutstyr.

Når trenger du hjelp?

Vi hjelper hverandre, eller det vil si at Jan hjelper nok meg mer enn det jeg får anledning til å hjelpe han. Det er vel litt typisk, dette at menn lettere gir enn tar imot hjelp. Jeg fikk æren av å være produsent i bryllupet deres. Det var stas å få bidra på en dag hvor brudeparet skulle være fokus, og skinne i glansen fra familie og venners oppmerksomhet.
Jan hjelper. Han ser deg, og vet også når du faktisk trenger hjelp. Tre dager før jeg skulle gifte meg med min Espen, ringte telefonen. Det var Jan, som på initiativ fra sin kone Hilde, lurte på om vi trengte hjelp. Jeg ble så glad at jeg begynte å gråte. Ungene var blitt syke, og vi hadde altfor mange punkter igjen på listen over ting som skulle gjøres før den store dagen. Som regel kan man jobbe døgnet rundt i prosjektinnspurter, men denne gangen måtte jeg jo også sove. Jeg kunne jo ikke stå brud med ansiktet til en sliten breiflabb! Det hører til historien at min mann er åtte år yngre enn meg, og det krever sin kvinne. Uansett så ringer Jan, og plukker bort den ene etter den andre oppgaven på listen. Noen oppgaver tar han selv, og andre spør han andre om hjelp til. Tenk at det finnes slike mennesker i verden?

Foto: Øivind ArvolaSantocono1

Raus, smart og arbeidsom

Jan er raus. Han deler. Tanken bak Sound1 er at de tjener penger globalt, men sponser og gir tilbake lokalt. En god tanke for alle som er opptatt av musikk i byen vår. Et godt eksempel på dette er Takt og Tone-prosjektet som snart lanseres nasjonalt. Dette kommer jeg tilbake til i en egen bloggpost.
Jan er smart. Han har brukt av sin kunnskap og klokskap til å bygge opp festivalen BAKgården. Dette har han gjort sammen med et stort lag av frivillige som hvert år lager tidenes fest i bakgården av Harstad sentrum.
Jan er også arbeidsom. Om du jobber sammen med han, risikerer du å få meldinger midt på natta, da er han i full drift. Når han egentlig sover, er det ingen som vet. I fjor brukte han 700 timer på jobben som festivalsjef for BAKgården. Det er ikke langt unna et halvt årsverk, kort forklart til de av oss som jobber innenfor klart definerte, statlige rammer.

Vurder selv

Et av prosjektene som denne bloggen vil følge, er BAKgården. Det er ikke tvil om at mine relasjoner til Jan påvirker hvordan jeg kommer til å omtale han. Jeg tenkte derfor at det var greit for dere å vite litt om han og om oss. Slik vil dere kunne gjøre deres egne betraktninger om det som kommer. Hvilken venn hjelper deg?

Dagens råd fra Prosjektmadammen: Vær en venn!

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger