twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Bak kulissene for Fotball VM i Brasil

Bak kulissene for Fotball VM i Brasil

Fotball VM 2014. Nå er det sparket i gang. Samba, glede, skuffelse og irritasjon. Et prosjekt som engasjerer millioner av mennesker, og som er blant verdens største internasjonale idrettsarrangementer. Bli med bak kulissene.

Øistein Norum Monsen jobber til daglig som videojournalist og fotograf i Dagbladet. Han nå på plass i Rio de Janeiro, hvor han skal være de to neste ukene for å dekke livet utenfor VM-arenaene. Han møter mange ulike mennesker – det være seg nordmenn som bor der eller idealister som vil forbedre hverdagen i favelaene­ – og lager reisesaker som legges ut på Dagbladet sine nettsider. Reportasjene hans har, etter min mening, glimt i øyet og tar deg tett på folk. Kampene ser han slik som du og jeg: foran TV-en. Han dekker nemlig det meste, men ikke sport.

Øistein er en venn av familien. Han spiller i bandet «The Løvlie Ones» sammen med min bror, og har ved flere anledninger vært på Hamarøy på besøk. Det er med stolthet jeg presenterer hans møte med fotball VM i Brasil.

Fotball VM 1-3

Øistein på Copacabana sammen med brasilianske fotballsupportere.

Hvor bor du og hvordan er standarden?
– Jeg bor jo latterlig godt. Har en strøken hotell-leilighet på Ipanema. Jeg merket det enda tydeligere da jeg kom hjem nå, etter å ha filmet til en reportasje i favelaen. Der renner kloakken i åpne rør, det finnes ingen offisiell søppeltjeneste og de fattigste familiene lever på mindre enn 1200 kroner i måneden. Men de smiler allikevel. Og kjefter på meg for at jeg ikke kan portugisisk…

Hvordan er arbeidsforholdene for dere som er journalister under VM?
– På de offisielle arrangementene er det fine forhold. Det er mye penger investert i sikkerhetsopplegget rundt VM. For de som følger protestene mot urettferdighet, inflasjon, minstelønn og mangel på skoler og helsetjenester, er ikke forholdene like gode. Ei brasiliansk jente som dekket demonstrasjonene i Belo Horizonte, ble arrestert av militærpolitiet, tatt med til en militærleir og fikk rundjuling til hun mistet bevisstheten. Flere utenlandske journalister ble skadet under demonstrasjonene i Sao Paulo, så politiet og militæret legger ikke fingrene imellom.

Fotball VM 4

Se Øistein dekke en demonstrasjon hvor de blir utsatt for tåregassangrep fra militærpolitiet. 

Hva syns den «vanlige brasilianer» om Fotball VM nå som festen er i gang?
– Brasilianerne jeg har møtt er veldig delt i synet på VM. De elsker fotball og legger ikke skylda på spillerne eller laget, men mange opplever VM-festen med en bismak. Brasil har i løpet av de siste ti årene fått en større middelklasse, men det er fremdeles veldig mange fattige mennesker i dette landet. Flere mener det er bortkastet å bruke penger på dyre fotballstadioner.

Hvordan opplever du stemningen blant de brasilianske fotballspillerne, er de preget av det enorme forventningspresset som ligger på deres skuldre?
– Jeg har ikke møtt noen aktive fotballspillere her, men hvis jeg skal dømme ut fra reaksjonene på de brasilianerne jeg møtte foran storskjermen på Copacabana under åpningskampen der Brasil slo Kroatia, så er presset hardt og nervene tynnslitte.

Fotball VM 1-2

Engasjerte brasilianske fotballfans

Slik ser de brasilianske fotballsupporterne ut når de ser laget sitt spille 

Fotball VM og Heia Brasil!

Selv heier jeg på Brasil. Jeg og min fotballinteresserte bror har hatt Brasil som favoritt helt siden vi var små. Det er morsomt å se på disse gutta som lager god stemning på banen, og som skaper liv og røre med sine feiringer rundt morsomme målskåringer. Fine farger, sjarmerende gutter, flotte damer og rungende trommer.

Fotball VM 3

Øistein har også Brasil som sin favoritt. «Jeg digger fotballkulturen her til lands. I dag så jeg en liten tass. Det kan ikke være lenge siden han tok sine første skritt. Han fikk øye på en fotball, skrek ut i glede og løp det kan kunne med ballen mot et mål og scoret. Imponerende.» Den engasjerte dagblad-videojournalisten skal om et par uker ta seg noen dager fri fra fotball VM og dra for å besøke venner i Sao Paulo. Vi ønsker han et flott opphold i kontrastfylte Brasil.

Hvem tror du vinner fotball VM?

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger