twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

6 tips for personlige mål i det nye året

6 tips for personlige mål i det nye året

Rakettene har stilnet, ribba er spist opp og flaskene med champagne er tomme. Nå er vi tilbake til den grå hverdagen igjen, og nye oppgaver venter.

Mandag i denne uken begynte mange av oss på jobb igjen etter en lang juleferie. Du, som jeg, kjenner kanskje på kroppen hvor tungt det er å komme seg i gang etter ferien? Hjernen er fullstendig utkoblet, og det formelig svir å tenke. I denne artikkelen fra Nettavisen hevdes det at på akkurat denne mandagen tas det ut flest skilsmisser i Norge. Det hevdes også at det er på denne dagen vi klager og syter mest på Facebook og Twitter. Nyttårsforsettet som ble satt i forrige uke har vi kanskje allerede gitt opp, og optimismen møter motgang. Fatt mot! Det går mot lysere tider, og dine gode intensjoner for det nye året lar seg nok gjennomføre, bare du tar deg tid til å lage deg noen smarte mål.

Smarte personlige mål

Gjør dine gode intensjoner og ønsker for 2015 om til ditt personlige prosjekt. Det viktigste du da kan gjøre, er å formulere noen smarte mål som du kan jobbe mot.

1. Målet må være Spesifikt, altså angi et forventet resultat.

Mål som «jeg skal trene mer» sier ingen ting om ønsket resultat. Et spesifikt mål kan være at «jeg skal springe KK-mila» eller «jeg skal sykle Birken». Deretter må du lage en plan for hvor mye du må trene for å kunne nå dette målet.

2. Målet må være Målbart. Du må kunne måle om du har nådd målet eller ikke.

«Jeg skal springe KK-mila på under en time» eller «jeg skal delta i to seedingsritt for å komme i posisjon til å sykle Birken på under tre og en halv time» er dermed mål som er enda tydeligere, og målbare.

Personlige målHer ser du spreke Kjerst Mikkelborg i ferd med å nå sitt personlige mål, gjennomføre KK-mila. Fotograf: Randi Christensen.

3. Målet må være Akseptert. Har du virkelig selv tro på at du vil klare det?

Husk likevel at målene skal utfordre deg til å strekke deg lengre. Har du allerede fullført trimklassen på KK-mila, så skal det neste målet være å springe den på tid. Målet må være ambisiøst, men ikke overdriv sånn at det mister troverdigheten.

4. Målet må være Realistisk. Det må la seg gjennomføre sett opp mot andre oppgaver.

Målet må dermed justeres etter dine forpliktelser, både privat og på jobb. Om du skal lede et nytt og spennende prosjekt på jobb samtidig som et av barna dine skal konfirmeres til våren, så må også dette tas med i vurderingen.

5. Målet må være Tids- og kostnadsbasert. Leveringstidspunkt og kostnader må være avklart.

Skal du sykle Birken, så må du stå på startstreken 30. august, det nytter lite å være klar uka etter. Må du anskaffe utstyr, og betale for reise og opphold? Hva det vil koste å nå målet? I ditt personlige prosjekt bør du sette opp en plan for nødvendige kostnader.

6. Målet må være Enkelt. Det skal motivere deg.

Dette er et mål som du skal leve med over en periode. Da bør det være så enkelt at det ikke kan misforstås, slik at det bidrar til å motiverer deg i hverdagen. Gode mål har en tendens til å være selvoppfyllende profetier.

Prosjektmadammen ønsker deg lykke til!

 

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger