twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Fra skyteskive til suksesshistorie!

Fra skyteskive til suksesshistorie!

Planprosessen er viktig for prosjektet, og dette vil i neste omgang gjenspeiles i utførelsen og ferdigstillelsen. Prosjekter må evalueres, men graden av suksess vil forandre seg alt etter når du evaluerer det. Jeg vil i denne bloggposten ta for meg tre prosjekter som, over tid, har snudd negativ omtale og overskridelser til overskudd og suksesshistorie.

«For det er ens eget indre som er sorgens eller gledens kilde.”
I boka Pan av Knut Hamsun.

Forelskelse på første side

Vi starter med det som ligger mitt hjerte nærmest, nemlig Hamsunsenteret. Jeg er oppvokst på Hamarøy, og på gymnaset måtte vi lese Pan av Knut Hamsun. Det var forelskelse ved første blikk. Siden har jeg lest boka minst ti ganger, og jeg oppdager nye nyanser hver gang. Les gjerne boka om våren, da kan du føle og lukte den lyse nordlandske vår, og alt hva det fører med seg av sterke følelser. Dette er mi favorittbok. Det sies at Markens grøde, boken som Hamsun fikk Nobels litteraturpris for, tar utgangspunkt i naturen på Hamarøy. Mange får et nært forhold til Hamsun gjennom hans forfatterskap. Det er en av årsakene til at det fins så mange og sterke meninger om hvordan hans arv skal forvaltes.

SuksesshistorieFoto: www.hamsunsenteret.no

Fra uenighet til bygdas stolthet

Veien fram mot etablering av Hamsunsenteret, var kronglete. Den amerikanske arkitekten, Steven Holl, fortolket Hamsun og litteraturen hans inn i bygget da han startet utformingen av Hamsunsenteret. Fra den første tegningen forelå i 1994, til bygget sto ferdig i 2009, tok det 15 år. Tiden i mellom var preget av debatt om plassering, utforming og innhold. Mange mislikte Holl sine skisser av Hamsunsenteret. Etter at bygningen ble reist, har dette snudd og debatten har stilnet. Det viser seg at valget av arkitekt og bygg var klokt. Hamarøyværingene er stolte av tårnet på Presteid, og inviterer sine gjester dit for å vise fram bygdas stolthet. Steven Holl er tildelt og nominert til en rekke arkitekturpriser og utnevnelser for Hamsunsenteret. Det er blant annet nominert til Topp fem offentlige bygg i verden av Magasinet Wallpaper, som er et ledende tidsskrift innen design og arkitektur. Personlig synes jeg dette er et av Norges vakreste bygg. Hvilket bygg er din favoritt?

 

SuksesshistorieFoto:Hai Linh Truong from Sydney, NSW, Australia på Wikimedia Commons.

Fra fiasko til monumental status

Mange av oss har en slags dragning mot monumentale bygg. Operahuset i Sydney er virkelig monumentalt, og er nominert til kåringen av verdens sju nye underverker. Selv har jeg et ønske om å dra dit både for å se bygget, og for å være i det og delta på en opera, som på mange måter er like høylytt og dramatisk som selve bygningen selv er.

Byggingen av Operahuset i Sydney er et prosjekt som er mye omtalt. Det var en fiasko, om man evaluerer det rett etter at det var ferdigstilt. Fra det første kostnadsestimatet, gjort av den danske arkitekten, Jørn Utzon, til sluttregningen kom, steg kostnadene fra 10 til 102 millioner australske dollar. Dette er ti ganger så mye som det opprinnelige budsjettet. Operaen ble åpnet i 1973, seks år etter planen. I dag derimot, beskrives Operahuset i Sydney som en enorm suksess. Det framstår som et symbol på Sydney, og er blant de mest kjente og fotograferte bygninger i verden.

 

suksesshistorie
Foto: 
www.grottebadet.no

Morsomt for store og små

Alle husker vel den dårlige sommeren i fjor. Lillegutt hadde kun en dag uten lue i løpet av hele sommeren. Da var Grottebadet redningen, både for oss og for mange andre familier. Det strømmet folk fra hele Nord-Norge for å få kjenne litt på sommer, varme og bading. Dette er plassen for unger som trenger å brenne av litt energi i ferien, uansett om det er sol eller regn ute.

suksesshistorie

Foto: www.grottebadet.no

På midten av 90-tallet ble den første skissen til et badeland med tilfluktsrom inne i fjellet lagt fram for kommunestyret i Harstad. Prosjektet skulle stå ferdig i 1997, og hadde et budsjett på 86 millioner kroner. Grottebadet åpnet i juni 2003, fem år etter den opprinnelige planen, og byggekostnadene ble på ca. 135 millioner kroner. Det har til tider stormet rundt Grottebadet, og debatten har pågått om hvorvidt dette var en klok, kommunal investering. Lokalavisen, Harstad Tidende, meldte i flere år om negativt driftsresultat, men sakte, men sikkert har trenden snudd. I 2012 var det et positivt resultat på 5,4 millioner kroner. Med 204.000 besøkende, gjorde de fjoråret til et gullår. Og med disse gode besøkstallene har de tatt en posisjon som landsdelens nest største turistattraksjon – kun slått av Nordkapp! Grottebadet gleder mange med sine opplevelser med, og i, vann. Jeg er stolt over at vi har en slik attraksjon i Harstad.

En viktig del av prosjektarbeidet, er evalueringen. I denne bloggposten har jeg vist tre eksempler som har snudd fiasko til suksess over tid. Det er viktig å ta høyde for at dette kan skje i evalueringen av ditt prosjekt, uten at det skal bli noen hvilepute eller bortforklaring for å ikke nå de oppsatte mål.

Denne bloggposten ble første gang postet den 5.juni 2013. Den er også publisert på Hegnar Online. Sjekk den ut her.

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger