twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Hvordan står det til med selvfølelsen din?

Hvordan står det til med selvfølelsen din?

Noen ganger treffer et bilde eller en video deg midt i magen. Dagbladets journalister Siv Johanne Seglem og Rønnaug Jarlsbo, er nominert til årets bilde for videoen «Nesten Perfekt». Her intervjuer de ulike jenter om deres selvfølelse. Dette er det tristeste jeg har sett på lenge, og jeg kjente en tåre på kinnet etter å ha sett gjennom denne sju minutter lange video-reportasjen.

Rosa, tynn og perfekt

Journalistene intervjuer blant annet den vakre og syltynne Krissy. Hun har 20.000 følgere på bloggen sin og 340.000 følgere på Instagram. Hennes skrinne kropp er så vidt dekket av en rosa tyllkjole under intervjuet. Krissy uttrykker at det ikke er hennes feil om noen har fått spiseforstyrrelser fra å følge bloggen hennes. Det er foreldrenes feil, som ikke følger med på hvordan barna blir påvirket av det de leser. Problemet er vel ikke akkurat Krissy, men heller at det finnes en hærskare av rosabloggere som ser ut, og oppfører seg, som henne. «Det er ikke mitt problem, folk får ta ansvar for seg selv og sitt liv». Og er man så uheldig å kritisere dem, så får man slengt tilbake at man er sjalu fordi man ikke er like fin og tynn selv.

Jeg er enig i at man selv må ta ansvar for hva man leser, men dette er nok ikke like lett for ei jente på 10 år å forstå. Og en stor andel av de som følger rosabloggerne er jenter mellom 8 og 15 år. Er du mor eller far til ei jente i denne alderen, ville jeg ha tatt Krissys råd på alvor: Sett deg inn i hva din datter leser på nett, og hva som er forbildene hennes. Da vil du kunne være en motvekt, og bidra til å fjerne noe av kroppsfokuset til fordel for et mer nyansert bilde på hva som virkelig betyr noe.

Et ønske om å være populær

Senere i den omtalte videoen kommer innslaget som berører meg aller mest. Journalistene besøker et treningsstudio for barn. Ei av jentene, på rundt 8-9 år, svarer så godt hun kan på hvorfor hun er der og trener. Hun har omtrent samme størrelse som jeg selv hadde i den alderen.

«Jeg skulle ønske at jeg var mer populær på skolen, og at guttene ikke mobbet meg så mye. Og at jeg kunne fly… Når guttene mobber meg, så er det er det jo litt forskjellig hva de sier…». Denne skjønne lille jenta sidestiller altså sannsynligheten for å bli populær med muligheten for å noen gang kunne fly!

selvfølelsen

I 1984 var jeg 15 år. Jeg husker det som, og bildet gir også inntrykk av at jeg hadde en god selvfølelse.

Barn og selvfølelsen

Jeg husker tilbake til min egen barndom. Da guttene mobbet meg, og jeg skulle ønske at jeg var populær slik som Siv, som gikk i rosa klær og luktet eple. Vi hadde ikke rosabloggere eller treningssentre for barn, men fokuset var det samme. Min barndom var likevel ikke preget av mobbing og dårlig selvbilde. Men det var mye fordi jeg slo tilbake når guttene ertet, slik at de havnet i trøbbel og ble stilt til ansvar på rektors kontor. Rektor som også var min mor. Og når venninnene mine ville være sammen med den rosa Siv som luktet eple, så fant jeg alltid noen andre å være sammen med. Men dersom vi hadde blitt utsatt for det samme visuelle presset som jentene i dag blir utsatt for på nettet, så tror jeg kanskje at historien ville ha fått et annet utfall.

Jeg vil så gjerne, uansett om du er gammel eller ung, kvinne eller mann, anbefale deg å se denne videoen. Den handler om våre barn, og om hvordan vi ønsker at de skal bli som voksne. Se videoen her.

Denne artikkelen er også publisert på Hegnar Online. 

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger