twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Alle snakker om det, men ingen gjør noe med det.

Alle snakker om det, men ingen gjør noe med det.

Denne ukens mest omtalte tema i nyhetsbildet og på sosiale medier er hverken det kommende valget eller verdens økonomiske utfordringer. Hva er det vi klager over, skryter av, lovpriser og tar bilde av? Jo, det er det utømmelige temaet «været».

Noe er riv ruskende galt. Jeg svetter og det er tropenatt. Vi er faktisk i mai måned i Nord-Norge! Dette er jeg ikke vant med, men jeg kan fort venne meg til det. På Instagram florerer bilder av midnattssol, sommer og is-spisende barn.

Været Lillegutt spiser sin første is, ever.

Det rapporteres om den ene varmerekorden etter den andre fra nord. Det er nydelig! Samtidig sender vi en varm tanke til de som fryser sørpå, og som sliter med oversvømmelse og regn. På Dagsrevyen handler det om flom og vannstand, og om sandvoller for å holde vannet ute fra hus og hytter, dette på tross av at overbefolkede badestrender i nord er et like uvanlig fenomen – spesielt i mai. Noen har for mye og andre har for lite.

Big business i drømmen om skyfri himmel

Om du ikke vet hva du skal snakke om, så snakk om været, det har alle en mening om. Været selv har tatt hovedrollen, og er blitt stor industri. Det finnes TV-kanaler hvor det bare snakkes om vær, og det er nok flere som meg som har ulike apper på telefonen for å holde seg informert om, ja, selvfølgelig, værutsiktene. Turistindustrien markedsfører både midnattssol og nordlys for å få besøkende til landsdelen. På vinteren jakter turistene etter nordlyset i både Harstad og Tromsø. Spesielt nygifte japanere er ivrige nordlysjegere, det skal visstnok gi lykke og et godt, langt ekteskap å se nordlyset sammen. Og på sommeren er nattens flammende, rød-oransje solstråler et eksotisk skue som turister fra hele verden trakter etter å få med seg. Felles for både nordlys og midnattssol er at de krever skyfri himmel for å virkelig komme til sin rett. Så vi følger med på værmeldingene i alle kanaler, og håper en av dem skal melde etter vårt behov.

Været

Fotograf på dette bildet og på det første bildet i bloggposten er Steve Nilsen.

Jakten på det gode været

Ferie er for mange ensbetydende med godt vær. Svikter værgudene hjemme, så kjører vi til vi finner sol og varme. På begynnelsen av åttitallet gikk Angell Berntsens familieferie sørover i bil. I Oslo skulle vi bo på det nyåpnede Holmenkollen Park Hotell. Kvelden var varm og lummer da vi ankom, og den litt kvalme lukten av en alt for varm by hang enda i luften. Familien samlet seg på terrassen i baren med utsikt over hele byen. Synet var imponerende. I mørket badet byen i blinkende lys og framsto som en verdensmetropol. Broren min og jeg fikk servert hver vår solgule, alkoholfrie paraplydrink. Jeg var oppvokst i Nord-Norge, og for meg var sommer og varme det samme som om at det var lyst hele døgnet. Og når midnattssolen skinte, da var det natt og da skulle man sove. Mørkt om natta koblet jeg til kulde og snø. Denne veggen av varmt og mørkt som møtte meg i Oslo ble derfor vel så eksotisk som både midnattssol og nordlys for en vinterblek unge fra Nordland.

Været som venn eller fiende

I prosjektet ditt kan været skape store utfordringer. Tåke i Holmenkollen ødela for både publikum og festivalarrangør under Kollenfestivalen for noen år siden. Tidvis var det så godt som nullsikt bare 30 meter unna scenen. Men været kan også forsterke gode opplevelser. Du står i BAKgården i et folkehav av flere tusen mennesker. Det er lummert, varmt og mørkt, og det lukter sommer og øl. Favorittbandet ditt står på scenen, alle kan teksten og alle synger med. Det slår deg i magen og gir deg et minne som du bærer med deg resten av livet.

Været

Harstadkonferansen, i midten av januar, er et prosjekt som har snudd dårlig vær til en mulighet. Alle har forståelse for at midtvinter i Nord-Norge kan være utfordrende. For å sikre at alle kommer seg til selve konferansedagen, bes foredragsholderne om å komme dagen før. Da samles foredragsholdere, styret og sponsorer til en felles middag på Restaurant De Fire Roser. Slik har personer i Harstad profileringspool bygget nettverk med mennesker fra hele verden, samtidig som de får vist fram en av landsdelens fineste restauranter. I løpet av snart to tiår med Harstadkonferanser med interessante og gode foredragsholdere, har det vært noen magiske øyeblikk på denne middagen, dagen før dagen.

Risikovurdering av været

Selv om du ikke kan styre været, kan du ta forhåndsregler for å sikre at det ikke får negative konsekvenser for ditt prosjekt. Gjennom en risikoanalyse vil man på et tidlig tidspunkt kunne analysere værets betydning.

7 spørsmål for å avdekke værets betydning i ditt prosjekt:

Hvor store konsekvenser kan været i verste fall ha på prosjektet?

Hvilke beslutninger kan vi ta i dag for å forebygge de verste truslene som været utgir?

Hvilke alternative planer skal vi utarbeide?

Hvem har ansvar for tiltak?

Når må vi gjøre noe?

Hvem vil bli påvirket om problemet med været oppstår?

Hvordan, og hvem, skal vi informere når problemer med været oppstår?

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger