twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

Disputas og eksamen – ditt livs største prosjekt?

Disputas og eksamen –  ditt livs største prosjekt?

Tenk deg å sitte alene på et kontor i tre år. Målet er å tenke nye tanker, og presentere forskning som ingen andre har levert før. I dag er det disputas og eksamen.

Eksamen i Molde

Jeg sitter andektig midt i et stort auditorium i Molde. Stemningen er spent og høytidelig, mens vi venter på at seremonien skal begynne. Min gode kollega, Trond Bottolfsen, har brukt tre år på doktorgraden, og i dag skal han disputerer i faget logistikk ved Høgskolen i Molde. Like før jul overvar jeg Grete Hagebakkens disputas i temaet Prosjektledelse ved Universitetet i Tromsø, og jeg vet derfor at Bottolfsen har stramme akademiske rammer å forholde seg til. Det står og faller på i dag. Nå er det bare minutter før han er i gang.

Disputas 1

Øverst i utdanningssystemet

I det akademiske systemet er det å gjennomføre en doktorgrad den høyeste utdanningsgraden. Professor er rangert høyest i akademia, og for å få tittelen må man publisere artikler tilsvarende to til tre doktorgrader, alt etter fagtradisjon. For å bli tatt opp som stipendiat, som er tittelen din mens du jobber med doktorgraden, må du ha gått gradene i utdanningssystemet og gjennomført en bachelor og master – tidligere cand.mag. og hovedfag. Disputasen er den viktigste milepælen for å tilegne seg en doktorgrad, den er selve eksamen. Disputas betegner et åpent arrangement der en kandidat (doktorand) ved et universitet eller en høgskole presenterer og forsvarer sin ferdige doktorgradsavhandling overfor kritiske fagopponenter for å oppnå en doktorgrad.

En maraton i presentasjon av teori og metode

Trond er en rolig type, det skal mye til for å vippe han av pinnen. Jeg møter han så vidt før han skal presentere prøveforelesningen i det store auditoriet, og i dag er til og med sindige Trond litt nervøs. Han entrer scene, bruker de tre kvarterene han har fått tildelt godt, og avslutter på sekundet. Så er det pause i to lange timer. Fagopponentene skal diskutere og enes om dette var godt nok. Trond ser ut til å ta det hele med fatning, og spiser lunsj sammen med den flotte familien sin. Det meste dreier seg nå om lille Elvira, barnebarnet hans på ett år, før han forsvinner ut for å forberede seg til neste del.
Disputas 3

Tilbake i det store auditoriet, godkjenner lederen av fagopponentene prøveforelesningen til applaus fra salen. Dermed er det klart for Trond til sette i gang med å presentere selve avhandlingen.

Det perfekte forskningsresultat?

Alt foregår på engelsk. Tronds 200 sider lange avhandlingen ser på om høyere grad av intern og ekstern integrasjon påvirker den enkelte butikks resultat i en butikkforsyningskjede. Bare tittelen er nok til å få meg imponert! Etter presentasjon er det fagopponentene sin tur til å skinne, og det gjør de ved å stille kritiske spørsmål. De tre professorene har dissekert avhandlingen på leit etter noe å sette fingeren på. Det perfekte forskningsresultat finnes ikke, konstruktiv kritikk er grunntanken og motoren i akademia. Uansett hvor grundig og riktig det gjøres, kunne det alltid være brukt andre metoder eller være forklart med andre teorier.

Disputas 2

Valsetakt

Trond er flink og svarer godt, og nå nikker og smiler til og med fagopponentene. Han er elegant, står på sitt samtidig som han anerkjenner deres innvendinger. Det hele minner om en samtale og en vals, mer enn akademisk slakt. Sakte, men sikkert skjønner vi at dette er et arbeide som også fagopponentene liker. Dr. R. Glenn Richey Jr. fra Universitetet i Alabama sier det så elegant: «It was to late to be mean». Det hele oppsummeres med champagne og tapas på en mottagelse hvor Trond blir tatt imot med gratulasjoner fra de tre fagopponentene. Han besto med glans, nå er det fest!

Veien videre.

Takk, Trond, for at jeg fikk dele denne dagen med deg. Det var en opplevelse å være tilstede, og se den anerkjennelsen du får fra andre fagfolk. Du er dyktig, og jeg ønsker deg lykke til videre!

Mange sier at doktorgraden er deres livs største prosjekt, og for noen blir det et prosjekt som påvirker hele livet. Selv har jeg ikke doktorgrad, men et hovedfag i sosiologi fra Universitetet i Tromsø. Jeg ønsker imidlertid på et tidspunkt å ta en doktorgrad. Spør du andre ambisiøse akademikere, så syns de kanskje at jeg bare tuller rundt med blogg og fagformidling. Men trenger det å være motsetninger i dette? Kanskje kan de erfaringene jeg tilegner meg med dette prosjektet være grunnlaget for å komme seg i gang med en avhandling? Vi får se…

Hvilke planer har du for videre utdanning?
Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger