twitterfacebookyoutubeflickrrssmail

9 tips til hvordan skrive en god pressemelding

9 tips til hvordan skrive en god pressemelding

Du kan elske eller hate den, men den snart 100 år gamle pressemeldingen er kommet for å bli. Dersom du kan kunsten med å utforme en god pressemelding, er sjansene store for at pressen vil formilde budskapet om ditt fantastiske prosjekt.

Wendy Marx mener at pressemeldingen har fått sin renessanse. Antallet pressemeldinger som går gjennom den internasjonale pressemeldingstjenesten PR Newswire har nemlig økt i løpet av de siste fire årene. En velformulert pressemelding, som klarer å vekke pressenes interesse, gir en effektiv mulighet til å få fortalt historien om ditt prosjekt på en troverdig og en god måte til kunder og interessenter.

Her er noen tips til for å lage en leseverdig pressemelding:

 1. Omfang
  En pressemelding skal aldri være lengre enn en A4 side.
 2. Overskrift og ingress
  Som hos sin fetter, nyhetsartikkelen, skal du i pressemeldingen sammenfatte innholdet i overskrift og ingress. Til sammen skal disse to fortelle leseren en kortversjon av historien din: hvem, hva, når, hvor, hvorfor. Det er altså her du lanserer hovedpunktene i historien din, og skaper interesse for videre lesning.
 3. Historien
  Fortell en sammenhengende og spennende historie. Hva gjør din prosjekt unikt? Hva skiller deg fra de andre? Historien blir ikke bare lest av media, men også av potensielle kunder og interessenter som når pressemeldingen gjennom søkemotorer og sosiale medier. Pressen kan publisere mange varianter av din historie, og de vil kutte fra bunnen dersom de ikke velger å ta inn alt du skriver. Sørg derfor for at de viktigste poengene kommer tidlig i teksten. Vær oppmerksom på at media ikke kommer til å skrive om ting som kan oppfattes som direkte reklame i sine redaksjonelle saker. Sørg derfor for å la eventuelt «selvskryt» komme frem gjennom uttalelser fra andre utenfor prosjektet.
 4. Skriv til en målgruppe
  Tenk på hvem det er du skriver til og hva som kan gjøre stoffet spesielt interessant for dem. Spør deg selv mens du skriver: Hvorfor skulle noen bry seg?
 5. Bruk forståelig norsk
  Skriv enkelt og forståelig. Unngå skjult budskap ved for eksempel intern sjargong eller vanskelige ord og forkortelser.
 6. Involver og engasjer leseren
  Bruk gjerne grafikk for å illustrere poengene dine, og legg gjerne med linker til nettressurser hvor de spesielt interesserte kan finne mer informasjon.
 7. Hekt deg på andre nyheter
  Knytt ditt budskap opp mot noe som er dagsaktuelt i nyhetsbildet. Journalister vil gjerne forfølge egne saker, og det kan være lettere å få innpass dersom du bidrar til dette. Slik kan din historie skinne sterkere i det reflekterte lyset av andre nyheter.
 8. Husk kontaktinformasjon
  Nederst på pressemeldingen må du ta med kontaktinformasjon til den som kan uttale seg ytterligere om saken, med navn, telefonnummer og e-postadressePressemelding 1
 9. Bilder
  Om du har gode bilder som illustrerer historien din, så send gjerne disse med. Gode bilder vil øke muligheten for å få omtale. Om du ikke selv sitter på rettighetene til bilder du ønsker å bruke, så må du sørge for å avtale retningslinjer for bruk med fotografen.

Prosjektmadammen ønsker deg lykke til med din neste pressemelding.

Prosjektmadammen
Skrevet av Prosjektmadammen

Lillablogger